,,Az egészség attól függ, hogy harmóniában vagyunk-e a lelkünkkel." Dr. Edward Bach

A Bach-virágterápia az 1930-as években felfedezett olyan hatékony módszer, amely a növények virágaiból készült esszenciák által közvetlenül képes hatni a lelkiállapotra. A Bach-virágterápia rendszerét, amelyben 38 vadon élő virágot és növényt találunk egy angol orvos, dr. Edward Bach fedezte fel. Elsősorban olyan gyógymódot keresett, amelynek segítségével bárki viszonylag könnyen megtalálhatja betegsége okát, és sikeresen kezelheti mind lelki, mind pedig testi bajait.

A Bach-virágterápia, mint az öngyógyítás nagyszerű módszere segít megtalálni a lelki harmóniát, a megnyugvást és a békét ebben a rohanó világban. Egyszerű és mellékhatásoktól mentes, sikere egyszerűségében rejlik, egyszerű, praktikus, a mindennapokban bármikor alkalmazható.

A Bach-virágterápia fő jellemzői:

A Bach-virágterápia rendszerében 38 virágesszencia található, melyek mindegyike egy-egy kedélyállapothoz társítható. A megfelelő esszencia kiválasztásához a kliens lelki/érzelmi állapotát célszerű meghatározni. A virágkivonatokban megőrzött rezgések használatuk során visszaállítják a lelki egyensúlyt. Fokozatosan, belülről kifelé haladva fellazítják az egymásra rakódott régi beidegződéseket. Feloldják a stresszt, és nyugalmat, erőt adnak. Lehetővé teszik az érzelmek kifejeződését, és pozitív gondolatokká történő átalakítását.  A lényege, hogy felismerjük hibáinkat, és azokat ne nyomjuk el többé, hanem ellentétes pozitív tulajdonságot fejlesszünk ki magunkban helyettük.

Kedvező hatásai:

Dr. Bach nézetei szerint  virágesszenciái az alábbi területeken fejtenek ki kedvező hatást:

 • A lelki egészség fenntartása és/vagy helyreállítása (megelőzés)
 • Lelki stressz helyzetek és életkrízisek akut kezelése
 • Akut és krónikus testi és lelki betegségek kiegészítő kezelése
 • Alkati sajátosságok felismerése és korrigálása, a személyiségfejlesztés eszközeként
 • Stressz oldások kiegészítéseként
 • Gyermekkori panaszok esetében
 • Nőgyógyászati problémáknál
 • Állatoknál
 • Súlyos betegségek utáni rehabilitáció, lelki egyensúly helyreállítása

A Bach-virágterápia rendkívül jól kombinálható más hagyományos és természetgyógyászati módszerekkel, mivel a hagyományos gyógyszeres terápiák más szinten hatnak. Az esszenciák segítségével a gyógyulási folyamatok felgyorsulnak, lelkiállapot, életenergia növekszik.

Érzelmi problémák esetén a Bach-esszenciák képesek a szervezet egyensúlyát helyreállítani, a negatív lelkiállapot megszüntetésével, az adott érzelemhez kapcsolódó pozitív érzések erősítése révén.

Ha a személyiségfejlődés, kibontakozás előmozdítása, önbizalom növelése a cél, abban is hatékony segítségünkre lehetnek a Bach-esszenciák. Ezáltal a változásra ismét lehetőség nyílik.

Az öt virágból készített elsősegély-keverék kiválóan alkalmazható vészhelyzetekben, hirtelen jelentkező testi vagy lelki traumák esetén, amikor gyors, azonnali segítségre van szükség.

Lelki állapot szerint:

Dr. Edward Bach a 38 virágesszencia mindegyikét egy adott lelki állapothoz kapcsolta, és 7 csoportba sorolta.

 1. Kétségbeesés
 2. Félelem
 3. Mások boldogulása miatti túlzott aggódás
 4. Bizonytalanság
 5. A jelen történései iránti érdektelenség
 6. Magányosság
 7. Mások elképzeléseivel és a külső hatásokkal szembeni túlérzékenység

Bach-esszencia kiválasztása:

Az esszenciák kiválasztásának többféle lehetősége van. Az aktuális érzelmi reakciókat (pl. félelem, harag, düh, határozatlanság, türelmetlenség stb.) egy beszélgetés során, kérdésekkel irányítva a kliensnél tudatosítom az adott problémát, ahogy belső sugallat hatására vagy izomteszttel is kiválasztható a megfelelő esszencia.

A gyógyító rezgésű növények eszenciái helyreállítják lelki harmóniánkat, segítenek testi egészségünket megőrizni, megrekedt élethelyzetünkből tovább lépni.

A Bach-virágesszenciák alkalmazása során semmilyen mellékhatás nem jelentkezik, mivel csak azokra az esszenciákra reagál az ember energiarendszere, amelyekre éppen szüksége van. Túladagolás sem lehetséges, ezért biztonsággal adható gyerekeknek és kismamáknak is.